Po co nam lotos w kosmetykach?




Po co nam lotos w kosmetykach?


Kwiat lotosu posiada liczne właściwości pielęgnacyjne i zdrowotne. Pomoże nie tylko zdrowiu, ale i urodzie, dbając o naszą skórę i włosy.

 

W trosce o skórę

Lotos znajduje się na liście naturalnych składników, które mogą być wykorzystywane w pielęgnacji skóry. Jakie zalety posiada?

  1. Kwiat lotosu to przede wszystkim piękny zapach.
  2. Charakteryzują go intensywne właściwości nawilżające, więc poprawia elastyczność i koloryt cery, usuwa zmarszczki mimiczne oraz brązowe plamy pigmentacyjne.
  3.  Jest bogaty w przeciwutleniacze, więc świetnie i trwale odżywia skórę.
  4. Kwiat lotosu to często główny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, bo zapewnia jej natychmiastowe nawodnienie. Wskazany jest więc do cery suchej, która wykazuje skłonność do łuszczenia się.
  5. Lotos przywraca skórze utracony blask.
  6. Idealny do cery tłustej, ponieważ przywróci jej równowagę, zapobiegając powstaniu trądziku czy pojawieniu się wyprysków.
  7. Lotos zapewni też poczucie ulgi i rozluźnienie po stresującym dniu, dlatego chętnie wykorzystuje się go do produkcji perfum.
  8. Olejek stosowany jest z w aromaterapii.

 

 

 

lotos

 

 

 

W pielęgnacji włosów

Męczy Cię nadmierne wypadanie włosów? Pomoże Ci kwiat lotos. Warto dodać, że lotos może być z powodzeniem wykorzystany do naturalnej kuracji włosów, która nie przynosi skutków ubocznych!

  1. Wiele odżywek jest wykonywanych na bazie wyciągów z lotosu. Przywracają one włosom naturalny blask i pomagają zadbać o rozdwajające się końcówki.
  2. Kwiat lotosu pomaga także zwiększać objętość i elastyczność łamliwych włosów. Jeżeli posiadasz włosy słabe i matowe, spróbuj skorzystać z dobrodziejstw  wyciągu z lotosu.