Herbaciana kuracja

 



Herbaciana kuracja


        Herbata to cudowny napój. Według medycyny chińskiej zielona odmiana herbaty uważana jest za eliksir młodości. W naszym kraju herbata traktowana jest jako zwykły napój gaszący pragnienie lub jako zamiennik kawy. Jednak napar ten nie tylko gasi pragnienie, ale także wykazuje działanie lecznicze.


        W zależności od rodzaju herbaty możemy wspomóc nasz organizm w różnych dolegliwościach. Do wyboru mamy herbaty czarne, czerwone, zielone i białe. Każda z nich wpływa dobroczynnie na nasz organizm. Czym różnią się kolory herbat ? Jedynie obróbką. Listki wszystkich herbat pochodzą z tych samych herbacianych krzewów, ale inaczej są przygotowane do parzenia.

Herbata czarna przed suszeniem poddawana jest fermentacji przez to po zaparzeniu napar ma ciemny kolor. Herbata ta zawiera dużo teiny, która pobudza organizm i zwiększa koncentrację. Jej działanie jest podobne do kawy, ale herbata jest zdrowsza. Oprócz tego ułatwia trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym przez to przynosi ulgę w czasie biegunki lub przy dolegliwościach żołądkowych.  Jako, że zawiera fluor wykazuje też działanie przeciwpróchnicze. Herbata czarna jest również źródłem bioflawonoidów dzięki temu działa przeciwrodnikowo oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny.


        Herbata czerwona poddawana jest częściowej fermentacji, a gdy listki zwiędną są suszone i leżakują nawet kilka lat w specjalnych do tego przystosowanych pomieszczeniach. Najpopularniejszą herbatą czerwoną jest Pu-erh, która charakteryzuje się ziemistym smakiem. Odmiana Pu-erh pochodzi  z prowincji Yunan w Chinach. Herbata czerwona znana jest przede wszystkim z swoich właściwości odchudzających dlatego, że przyspiesza przemianę materii i ogranicza wchłanianie tłuszczów. Oprócz tego herbata czerwona wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn. Bardzo znana w Polsce herbata Oolong również należy do herbat czerwonych. Różni ją jednak od Pu-erh smak. Oolong jest delikatna, ale bogata w polifenole dzięki czemu zapobiega powstawaniu wolnych rodników i tym samym opóźnia procesy starzenia organizmu.





       W Polsce ostatnimi czasy bardzo modne jest picie zielonej herbaty. Ten rodzaj powstaje poprzez suszenie świeżo zerwanych listków. W Japonii picie zielonej herbaty to istny rytuał.  Herbata zielona, a zwłaszcza odmiana Sencha ma delikatny smak i niezwykły aromat. Jest ona bogata w witaminę C, a przez zasadowy odczyn odkwasza organizm i naprawia nasze błędy dietetyczne. Herbata zielona delikatnie pobudza i korzystnie wpływa na krążenie krwi. Obniża poziom cholesterolu  oraz hamuje rozwój wirusów i bakterii. Jednak najważniejsza właściwość tej herbaty to, to że neutralizuje wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Zielona herbata to najlepszy sposób na odprężenie, ukojenie nerwów oraz rozjaśnienie umysłu.


       Herbata, która daje nam najwięcej korzyści to herbata biała. Odmiana ta to istny rarytas wśród herbat. Powstaje z pączków liści zbieranych tylko raz w roku, które następnie są suszone i lekko fermentowanych. Biała herbata daje bardzo delikatny napar o orzeźwiającym, pozbawionym goryczki smaku. Zawartość bioflawonoidów jest w tej herbacie największa przez to wykorzystywana jest w terapiach przeciwnowotworowych oraz w kuracjach przeciwstarzeniowych. Pamiętajmy, że biała herbata to istny napój odmładzający.

Herbata to roślina, którą człowiek wykorzystuje do różnych celów. W kosmetyce znana jest od stuleci ponieważ odmładza, oczyszcza, tonizuje i łagodzi stany zapalne. Jednak obecnie wykorzystywana jest głównie w preparatach typu anti-age.