Odkryć zieloną kawę




Lubimy pić kawę. Często cieszy nas już sam jej aromat. Zazwyczaj sięgamy po mieloną czy rozpuszczalną, aczkolwiek są i zwolnennicy tej w ziarnie i mielenia jej w domu, by aromat spokojnie mógł się roznieść po pomieszczeniach, dając poczucie spokoju i sjesty… Pijemy ją, dodając do smaku cukier, miód, mleko czy cytrynę. Cora częściej docierają do nas informacje, że na rynku jest dostępna kawa zdrowsza, opóźniająca procesy starzenia i wspomagająca odchudzanie. Czym jest zielona kawa?

 

 

 

zielona kawa 4

 

 

 

Zielony kakaowiec

Zielona kawa powstaje z ziaren, których obróbka kończy się przed procesem palenia. W smaku jest trochę słabsza, mniej aromatyczna od czarnej, ale za to posiada większe działanie prozdrowotne.

Co roku produkuje się ok. 7 mln ton kawy: mielonej, rozpuszczalnej, z ziaren palonych czy niepalonych. Niepalona jest właśnie wspomniana kawa zielona, która powstaje z zielonkawych ziarenek. Owoc kakaowca na początku jest właśnie zielony. Dopiero gdy dojrzewa, nabiera barwy pomarańczowej czy lekko czerwonej, a czasem nawet żółtej – w zależności od odmiany. Zielona kawa zatem to  żaden nowy gatunek kawy, ale ten, który doskonale od lat znamy. Ziarna kawy zielonej mają różne kolory – zależą one od gatunku, wysokości, na której rosną oraz podłoża, na którym są uprawiane. 


Smak, aromat, kolor

Zielona kawa nie ma tak specyficznego smaku i aromatu, jak jej siostra – kawa czarna. Jest o wiele łagodniejsza i bardziej kwaskowata, ma mniej goryczki. Można powiedzieć, że w smaku przypomina bardziej zioła, część osób mówi, że smakowo bliżej jej do zielonej herbaty niż do czarnej kawy.  Od czarnej kawy różni się także wizualnie – jej kolor jest jaśniejszy. Warto wiedzieć, że zielona kawa zawiera taką samą ilość kofeiny jak czarna, posiada więc pobudzające działanie.