Zielona kawa – na zdrowie!




Zielona kawa - na zdrowie!

 

 

Ziarna zielonej kawy zawierają duże ilości kwasu chlorogenowego (ACG) – naturalnego polifenolu wykazującego silne właściwości antyoksydacyjne, co zapobiega postępowaniu procesów starzenia się i hamuje rozwój komórek rakowych. Zielona kawa ma aż trzykrotnie mocniejsze właściwości przeciwutleniające niż zielona herbata.

 

 

 

zielona kawa 3

 

 


zalety kwasu chlorogenowego

Kwas chlorogenowy obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, a dzięki temu organizm aktywniej korzysta z posiadanych zapasów. Dodatkowo zwiększa czułość komórek na insulinę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Ale to jeszcze nie koniec zalet tego związku. Japońscy naukowcy udowodnili, że połączenie kwasu chlorogenowego z kofeiną zdecydowanie obniża stopień przyswajania glukozy z pokarmu i zmniejsza możliwość magazynowania przyswojonej glukozy w organizmie pod postacią tłuszczu. Właśnie to odkrycie sprawiło, że zielona kawa została okrzyknięta jednym z najskuteczniejszych środków na odchudzanie. Ponoć dzięki systematycznemu spożywaniu zielonej kawy można zredukować zawartość tkanki tłuszczowej aż o 15-30 proc.

mocne strony kwasu kawowego

Zielona kawa to także kwas kawowy, a ten posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Dodatkowo jest silnym antyoksydantem. Tak więc picie zielonej kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, wpływa pozytywnie na pracę nerek, chroni przed pojawieniem się kamieni żółciowych u mężczyzn i przyspiesza tempo przemiany materii. Ma także dobry wpływ na pracę umysłu, poparwia pamięć i koncentrację.