Nasiona chia, czyli szałwia argentyńska




Nasiona chia, czyli szałwia argentyńska

 

Szałwia argentyńska (hiszpańska)  to roślina, która daje dobrze znane nasiona chia, słynące ze swych właściwości zdrowotnych. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący łosoś atlantycki. Mają też więcej wapnia niż mleko, a żelaza więcej niż szpinak.

 

Nasiona chia, zwane również szałwią argentyńską, to niedawne odkrycie miłośników zdrowej żywności. Są źródłem wielu składników odżywczych oraz świetnym uzupełnieniem diet wegetariańskich i wegańskich. Jedna porcja nasion (mała łyżeczka) zawiera 75 mg wapnia, 43 mg magnezu i 75 mg potasu. Nasiona chia zawierają również  pełnowartościowe białko, dlatego są wskazane w przypadku diety wegetariańskiej czy wegańskiej…

 

 

 

nasiona chia2

 

 


Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.)  pochodzi z Meksyku i Gwatemali. To roślina o szerokich liściach i niewielkich fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużo owalnych nasion – zwanych nasionami chia. Ich właściwości doceniły plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą.

 

Wyróżnione:

Przez wieki niewielkie nasionka chia stanowiły podstawowe pożywienie Indian zamieszkujących południowo-zachodnią część dzisiejszego Meksyku. Były pokarmem biegaczy. Wojownicy Azteccy w czasie konkwisty przeżywali, jedząc tylko te nasiona. Mogli spożyć 1 łyżeczkę na dzień, by mieć siłę do 24 godzin marszu.