Czystek – jaki wybrać i stosować




Czystek – jaki wybrać i stosować

 

Żeby czy­stek rze­czy­wi­ście służył naszemu zdrowiu i urodzie, po­win­ni­śmy zwró­cić uwagę na kilka faktów:

  1. Najlepszy jest susz cięty, a nie mielony. Powinien zawierać jak najmniej gałązek, ponieważ nie mają one takiej wartości jak liście czystka.
  2. Warto wybrać czystek bio/ekologiczny, z upraw kontrolowanych, ponieważ zawiera on mniej związków toksycznych. Oczywiście jest on trochę droższy, ale inwestując w zdrowie nigdy nie stracimy!
  3. Należy pamiętać, że napar z czystka powinien być pity regularnie, przez dłuższy czas, byśm zaczęli czerpać korzyści z jego stosowania. Nie może to być jednorazowa przygoda, ale bardzo świadome i konsekwentne włączenie go do codziennej diety.

 

 

 

czystek3

 

 

 

Jak przygotować napar

Napar z czyst­ka przy­go­to­wu­je się jak her­ba­tę zio­ło­wą. 1 czu­ba­tą ły­żecz­kę czystka należy za­lać gorącą wodą, ale nie wrząt­kiem!, i po­zo­sta­wić pod przy­kry­ciem na 5-10 minut. Można odcedzić  lub skorzystać z zaparzacza. Zaleca się, by jedną porcję herbatki zaparzać wielokrotnie (do czterech razy!), ponieważ pozwoli to wydobyć z niej wszystkie dobroczynne składniki i walory. Napój nie ma nieprzyjemnego smaku czy zapachu, ale jeśli ktoś potrzebuje, może po­sło­dzić go mio­dem czy ste­vią. Albo dla smaku dodać sok z cytryny. W czasie upałów idealnie schładza podawany z kost­ka­mi lodu i liściem mięty.