Jak przygotować szklankę zielonej kawy?




Jak przygotować szklankę zielonej kawy?

 

Przygotowanie ziarna

Najlepiej sięgnąć na półce po kawę zieloną mieloną, ponieważ jesy najwygodzniejsza w stosowaniu. Jeśli jednak kupiliśmuy zieloną kawę w ziarnie, ziarna kawy na początku należy rozgnieść w moździerzu, ponieważ jeśli skorzystamy od razu z pomocy młynka elektrycznego, możemy je uszkodzić. Dopiero ziarna po wstępnym rozdrobniniu można zmielić w młynku.

 

Napar

Następnie zabieramy się do przygotowania naparu: dwie czubate łyżeczki zielonej kawy (około 15 g) zalewamy wrzątkiem (200-250 ml) i czekamy około 10 minut – aż się zaparzy. Zalecana porcja dzienna do spożycia to dwie filiżanki kawy –  wypijane pół godziny przed spożyciem posiłku. Oczywiście zieloną kawę, jak czarną, można serwować i „przyprawiać” według własnego gustu, słodząc, posypując czekoladą, kardamonem czy cynamonem. Wszystko po to, by smakowała i wyglądała jak najlepiej!

 

 

 

zielona kawa 2

 

 

 

Poznaj smak

Smak niepalonej kawy jest specyficzny – bardziej przypomina zioła niż kawę. Poza tym  zawiera lekką goryczkę, dlatego, by z tym walczyc i by zielona kawa smakowała lepiej, można zmieszać ją z czarną kawą. Zalecane proporcje: 2 części palonej na 1 część zielonej.

Smaczego!