Słuszna moda na olej kokosowy




Słuszna moda na olej kokosowy

 

Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców palmy kokosowej. To najwyższej jakości olej – pochodzi z pierwszego tłoczenia, jest tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Ma naturalną, białą barwę oraz charakterystyczny kokosowy zapach.

 

Właściwości

Olej kokosowy jest trwały i odporny na wysoką temperaturę. Najczęściej wykorzystywany jest w kuchni, zastępując wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów. Co ważne, olej kokosowy jest olejem nieschnącym. Po otwarciu należy go zużyć w ciągu roku.

 

 

 

olejek kokos1

 

 

 

Zastosowania

  • jako środek spożywczy
  • do smarowania pieczywa (świetnie się sprawdzi w roli masła czy margaryny)
  • do smażenia
  • można dodawać do ciast, tortów i czekoladowych deserów. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany także do dressingów i sosów sałatkowych.
  • Zastąpienie dziennego spożycia tłuszczów olejem kokosowym może spowodować spadek wagi o ok. 0,5 kg tygodniowo!


W kosmetyce

Olej kokosowy bardzo dobrze nawilża i regeneruje. Używany jest zatem m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy oraz ciała.


Ciało

Olej kokosowy można stosować jako balsam na skórę całego ciała. Idealnie nadaje się do depilacji oraz sprawdzi się jako środek łagodzący po jej wykonaniu.


Włosy

Olej kokosowy można stosować jako maseczkę lub serum na włosy. Olej należy wetrzeć w skórę głowy i we włosy, pozostawić na ok. 30 minut, a następnie zmyć, używając do tego delikatnego szamponu.


Twarz

Olej kokosowy doskonale nadaje się  do demakijażu twarzy. Niewielką ilość oleju należy w tym celu nanieść na wacik i oczyścić skórę twarzy i oczu. Jeszcze lepiej nie używac waciku, ale zabieg przeprowadzić samymi palcami (skóra nie będzie rozciągana, więc zabezpieczami ją przed powstaniem zmarszczek).