Masło shea, zwane również Karite




Masło shea, zwane również Karite

 

Masło shea, zwane również Karite, to źródło witamin A, E i F. Jak wpływa na naszą skórę? Wzmacnia cement komórkowy, stanowi delikatny naturalny filtr słoneczny. Co ważne dla wrażliwców i alergików: Nie uczula. A do tego ma łagodny, przyjemny orzechowy zapach.

 

drzewo shea

Masło shea, zwane również Karite, jest pozyskiwane z owoców drzewa shea, rosnącego na sawannach zachodniej Afryki. Jako ciekawostkę warto podać, że drzewo shea osiąga dojrzałość dopiero po około 30 – 40  latach, dlatego istnieje niewiele plantacji tej rośliny. Większość surowców pochodzi z dzikich upraw. Dobrze wiedzieć, pora roku, w jakiej zostały zebrane orzechy, ma wpływ na kolor oraz zapach masła.

 

 

 

maslo shaea3

 

 

 

Właściwości masła shea

Najlepiej jeśli masło shea jest nierafinowane, pozyskane wyłącznie ręcznymi metodami. Nie zawiera wówczas żadnych konserwantów, barwników czy dodatków zapachowych, przy czym charakteryzje je naturalny, bardzo łagodny aromat.

Shea jest bogate w witaminy A i E, które nadają skórze gładkość, dobrze ją nawilżają i pokrywają zabezpieczającym lipidowym filmem. Ponadto masło shea zawiera witaminę F, która pomaga rozluźnić i rozgrzać napięte mięśnie. Substancje obecne w maśle chronią i wzmacniają cement komórkowy warstwy rogowej skóry, co poprawia jej elastyczność.

Karite jest naturalnym filtrem słonecznym (ale o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV). Jak już wspomniano, masło shea nie powoduje alergii.

 

Zastosowanie masła shea:

  1. Pielęgnacja skóry całego ciała. Używane jest także do masażu.
  2. Jako składnik jest używane w produkcji kremów, kremów po goleniu i mydeł, lotionów, kosmetyków do makijażu czy kremów do opalania.
  3. W czystej postaci rozpuszcza się w dłoni. Nałożone na skórę tworzy delikatną, ochronną warstwę. Może być używane także na bardzo delikatnych częściach ciała (np. skóra pod oczami).

 

Produkcja mydła

Karite jest chętnie używane do produkcji kostek myjących. Aby produkt posiadał właściwości nawilżające, należy stosować masło w stężeniach od 10-15 % fazy tłuszczowej. Zastosowanie masła shea daje przyjemne uczucie gładkości, podobne do tego, jakie daje stosowanie mydła luksusowego.