Kosmetyki z bawełną




Kosmetyki z bawełną

 

Bawełna to nic innego jak miękkie włókno otaczające nasiona rośliny o tej samej nazwie. Jest znana od tysiącleci. Prawdopodobnie z jej walorów korzystali już starożytni Egipcjanie jakieś 12 tysięcy lat p.n.e. Ślady włókien bawełnianych z ok. 7000 p.n.e. znaleziono także w jaskiniach w Meksyku. Można więc powiedzieć, że była doceniana na całym świecie. Jej szerokie zastosowanie i działanie ciągle jest odkrywane.

 

Gdzie rośnie bawełna

Pierwsze centrum uprawy „wełny rosnącej na drzewach”, bo tak o bawełnie mówił Herodot, o którym są wzmianki, stanowiły Indie. Pod koniec XVI wieku bawełnica poszerzyszł swój zasieg – pojawiła się w ciepłych rejonach Afryki, Eurazji, Ameryki Północnej i Południowej, gdzie zaczęto ją regularnie uprawiać.

 

Co mamy z bawełny

Przede wszystkim bawełna jest kojarzona z wykorzystywaniem jej w przemyśle tekstylnym, ale warto dodać, że produkuje się z niej również inne rzeczy: filtry do kawy, luksusowe materiały piśmienne, a nawet sieci rybackie cyz papier na banknoty dolarowe. Ziarna bawełnicy wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do wytworzenia oleju, a pozostałe po rafinacji wytłoki służą za karmę dla zwierząt hodowlanych.

 

 

 

bwelna

 

 

 

Bawełna dla zdrowia i urody

W kosmetyce natomiast ekstrakt z kwiatów bawełny jest wykorzystywany jako składnik produjktów o działaniu dotleniającym oraz stymulującym odnowę komórek skóry. A to dzięki dużej zawartość flawonoidów, tanin i związków mineralnych (fosfor, magnez oraz wapń), które zawiera bawełna. Ekstrakt z bawełny przyniesie ulgę suchej oraz przesuszonej skórze, poprawiając poziom jej nawilżenia, co stanie się wyraźnie widoczne. Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zwłaszcza kwasu olejowego i linolowego,  ekstrakt z bawełny zapewnia skórze doskonałą ochronę przed niekorzystnych działaniem warunków atmosferycznych oraz przed starzeniem się, opóźniając te procesy.

Bawełna posiada także silne właściwości higroskopijne (zdolność do pochłaniania wody), dlatego też często jest wykorzystywana do produkcji materiałów opatrunkowych. Pewnie spotkaliśmy się z bawełnianymi płatkami, wacikami kosmetycznymi, patyczkami do uszu, podpaskami czy wkładkami higienicznymi. Zachowując wysoki parametr wytrzymałości oraz chłonności, produkty te są miękkie i przyjemne, oddychają oraz nie podrażniają skóry.